Legg dette på grillen neste gang

Vi nærmer oss høsten, men det betyr ikke at vi behøver å trekke innendørs. Man kan grille året rundt, og finvær på høsten passer perfekt til en koselig barbeque. Her får du noen tips på hva du kan prøve på tampen av sommeren.

«En sommer er over» synger Kirsti Sparboe i den velkjente sangen. Selv om grillkampanjene i butikkene er borte, kan du fortsatt kose deg med noe godt på grillen. Gjerne året rundt, om du vil.

Nå kan du grille hva som helst, enten det er snakk om kjøtt, fisk, grønnsaker eller frukt.

Kokosmarinert kylling fra Thailand

Dette trenger du:

4 kyllingfileter

1/2 dl hakket koriander

1/2 dl hakket persille

1/2 dl kokosolje

1 rød chili, delt i skiver

2 hvitløksfedd, raspet

En klype havsalt

Bland sammen urter, kokosolje, chili og hvitløk og la kyllingen marinere i minst 30 minutter. Aller helst kan kyllingen få ligge i marinaden over natten i kjøleskap. Kutt squash på langs og pensle bitene med olje. Grill squash, lime og mais på grillen til de har fått en fin farge. Grill kyllingen 5-7 minutter på hver side. Det smarteste du kan gjøre for å få perfekt stekt kylling er å anvende et steketermometer. Når kjernetemperaturen når 68 grader er kyllingen ferdig. Husk å la kyllingen få hvile noen minutter før den serveres sammen med grønnsakene og koriander.

Serveres gjerne sammen med

1 squash

2 maiskolber

2 lime

Fersk koriander

Grillet lammelår

Prøv å grille et helt lammelår denne høsten. Foto: Getty Images

Høsten betyr lam og fårikål. Men det går også an å kjøre på med helgrillet lammelår. Her er Bent Stiansens Helstekte hvitløksspekkede lammelår:

6 porsjoner

Du trenger:

1 stk lammelår

1 stk hel hvitløk

2 ss timian

2 ss rosmarin

2 ss salt

1 ts malt, hvit pepper

1 dl olivenolje

2 dl hvitvin

2 dl vann

Fremgangsmåte

Ben ut nøkkelbenet på lammelåret. Rens hvitløken og skjær den i skiver. Stikk mange små hull/lommer med en liten kniv i lammelåret og putt inn skiver med hvitløk.

Bland sammen hakket timian, rosmarin, pepper salt og olje og smør dette ut over lammelåret.

Legg lammelåret midt på grillen. Fordel grillkullene til to sider av grillen og legg lammelåret i midten (slik at det ikke steker rett over kullene) Bruker du gassgrill gjør du på samme måte og slukker gassbrenneren i midten av grillen og beholder de to på sidene på medium styrke. Legg gjerne en aluminiumsform under steken og la lammekraften dryppe ned i den. Sett på lokket på grillen og la steken stå der og steke for seg selv i 45 minutter.

Hell hvitvin over steken og la den renne ned i aluminiumsformen. Fyll på vannet i formen også. Sett på lokket igjen og fortsett å grille i 30 minutter. Da er steken ferdig. Skjær steken i skiver og server sammen med lammesjyen som har samlet seg i aluminiumsformen. Det er smart å la steken hvile i 20 minutter før du skjærer skiver av den. (Dersom du vet hvordan mørbraden ser ut: Skjær den av før du begynner å grille hele låret. Mørbraden tilberedes på samme måte som steken, men trenger bare 25 minutter på grillen. Ta den ut av grillen og pakk den i aluminiumsfolie til lammesteken er ferdig)

Kongekrabbe med hvitløkssmør

Grillet kongekrabbe er en delikatesse Foto: Getty Images

Mens mange av oss koser oss med reker og krabbe om sommeren, må vi ikke glemme at høsten er den skikkelige sesongen for krabbe. Hvis du kjøper deg noen klør og krabbebein fra kongekrabbe, er dette nydelig å legge på grillen. Lise Finckenhagen sin oppskrift er nydelig:

4 porsjoner

4 tykke kongekrabbebein, helst rå

Olivenolje

Oalt og kvernet pepper

Hvitløksmør

200 g romtemperert meierismør

2-3 hvitløkfedd

1/2 sitron

2 ss hakkede estragonblader

Bland smør, hvitløk, sitronsaft og estragon.

Del krabbebeina i to på langs. Krydre kjøttet lett med salt og pepper (bruk kun litt pepper hvis krabben allerede er kokt). Drypp over litt olivenolje og legg krabbebeina på varm grill med skallet ned.

Grill til kjøttet har gått fra å være “glassaktig” til hvitt, det tar cirka 10 – 15 minutter. Legg på gode klatter av kryddersmøret halvveis i grillingen, og la det smelte ned i kjøttet.

Grønt på grillen

Det er ikke bare kjøtt som kan legges på grillen. Det er blitt stadig mer vanlig å legge grønnsaker og frukt på grillristen.

Salat på grillen? Klart det! Ta en hjertesalat, del den i to og hell litt olje, salt og pepper på og legg den på grillen i 30 sekunder til et minutt. Det viktigste er at den holder sprøheten. Nydelig.

Som man sier: «Alt kan grilles», også for vegetarianere. Det gjelder blomkål, auberginer, gulrøtter, broccoli, sopp, paprika, halloumi, for å nevne noen.

Grillhagen har også en liste over ting som er overraskende godt å ha på grillen. Som for eksempel Avokado: del den opp to, fjern steinen, pensle med oliveolje og legg med innsiden ned på grillen i 5-7 minutter. Topp avocadoen med krydder, tomat og noen dråper sitron. Perfekt som forrett.

Uansett hva du velger å legge på grillen – ALT KAN GRILLES. ÅRET RUNDT!

God fornøyelse!

Kilder: NRK.no, BBQ Shop, grillhagen.com, Weber